Online lezen

Leesplaneet
De leesseries en leesboeken op deze pagina zijn óók toegankelijk via Leesplaneet, het online platform voor streaming lezen in het onderwijs.

Bestellen
Wilt u een boek of een serie bestellen, dan kunt u dit direct in uw winkelwagen plaatsen en verder kijken. Als u uw keuze(s) hebt gemaakt kunt u uw bestelling, na het invullen van uw persoonsgegevens, versturen. Maak daarvoor in het menu de keuze Bestellen en vervolgens Bestelling versturen.

Dierenfamilies

Deze serie behoort tot het interessegebied: Natuur & milieu
Leeftijdsindicatie: van 10 t/m 14 jaar.

Waarom leven veel dieren in familiegroepen of grotere groepen? Waarom dansen bijen en huilen wolven? Hoe jagen leeuwen samen en verdedigen zebra's zich tegen hen? Deze en honderden andere fascinerende vragen over het gedrag van dieren worden in deze serie boeken beantwoord.
In elk boek vind je gedetailleerde voorbeelden van het gedrag van dieren en de manier waarop ze met elkaar omgaan, en bovendien veel foto's en tekeningen.

titelprijsbestel
DF300A - Dierenfamilies (serie 68d.)
SPECIALE SERIEPRIJS
zolang de voorraad strekt!

In deze maar liefst 68 boeken vind je gedetailleerde voorbeelden van het gedrag van diverse dieren en de manier waarop ze met elkaar omgaan.
€ 200.00
DF368 - Varkens
9789055664566
De meeste mensen denken dat varkens vies, lui en dom zijn. In werkelijkheid zijn het schone, actieve en intelligente dieren.
Ze rollen in de modder om af te koelen niet omdat ze graag vies zijn. Varkens en mensen leven al achtduizend jaar samen, maar mensen hebben hier meer van geprofiteerd dan varkens. We eten hun vlees en gebruiken hun huid, bloed, vet en botten om allerlei dingen te maken.
Hangbuikzwijnen zijn tegenwoordig populaire huisdieren.
€ 13.00
DF313 - Octopussen
9789054958291
Octopussen zwemmen in alle oceanen van de wereld, ze kunnen alleen in zout water overleven. Sommige soorten zijn te vinden in de ijskoude zeen in de buurt van de polen, andere in het warme water vlakbij de evenaar. Wetenschappers weten niet precies hoeveel soorten octopussen er zijn, maar men denkt dat er meer dan 150 typen zijn. In dit boek allerlei wetenswaardigheden over octopussen, geïllustreerd met prachtige kleurenfoto's.
€ 13.00
DF314 - Apen
9789054958307
Apen zijn verbazingwekkende acrobaten. Ze hebben lange, sterke armen en benen waarmee ze kunnen slingeren en van tak tot tak springen. Apen maken deel uit van een grotere groep die we primaten noemen. Hiertoe behoren ook mensapen, en wij. Het duidelijkste verschil tussen apen en mensapen is dat apen een staart hebben en mensapen niet. In dit boek allerlei wetenswaardigheden over apen, geïllustreerd met prachtige kleurenfoto's.
€ 13.00
DF315 - Havikachtigen en valken
9789054958314
Wereldwijd zijn er meer dan tweehonderd soorten havikachtigen en zon zestig soorten valken. Havikachtigen en valken leven op alle continenten behalve Antarctica. Een manier om havikachtigen en valken te leren kennen, is meer over hun leven als jager te weten te komen. Het is prachtig om te zien hoe een havikachtige of valk in de lucht zweeft of naar beneden duikt. In dit boek allerlei wetenswaardigheden over havikachtigen en valken, geïllustreerd met prachtige kleurenfoto's.
€ 13.00
DF316 - Kikkers
9789054958321
Kikkers zijn amfibieën. Ze brengen het eerste deel van hun leven onder water door, en daarna schakelen ze over op het ademen van lucht. Alle kikkers hebben veel gemeenschappelijk, maar wat hen echt boeiend maakt zijn hun verschillen. Ze zijn er in vele verschillende vormen, groottes en kleuren. In dit boek allerlei wetenswaardigheden over kikkers, geïllustreerd met prachtige kleurenfoto's.
€ 13.00
DF317 - Vlinders
9789054958338
Er zijn duizenden verschillende soorten vlinders. Elke soort heeft een ander kleurpatroon op zijn grote, slappe vleugels. Vlinders lijken nooit in een rechte lijn te vliegen. Die grillige vlucht heeft een functie, ze zijn hierdoor namelijk moeilijker te vangen door hongerige roofdieren. In dit boek allerlei wetenswaardigheden over allerlei soorten vlinders, geïllustreerd met prachtige kleurenfoto's.
€ 13.00
DF318 - Gordeldieren
9789054958345
Een gordeldier ziet er door zijn pantser anders uit dan andere zoogdieren. De meeste zoogdieren hebben een vacht, die hen beschermt tegen de kou. Het pantser van een gordeldier biedt echter geen bescherming tegen de kou, vandaar dat gordeldieren alleen in warme habitats leven. In dit boek allerlei wetenswaardigheden over gordeldieren, geïllustreerd met prachtige kleurenfoto's.
€ 13.00
DF319 - Jachtluipaarden
9789054958468
De jachtluipaard of cheetah is het snelste landzoogdier. Ze kunnen een snelheid van ruim 110 kilometer per uur halen. Jachtluipaarden leven in open graslanden en in bosrijke gebieden, en ze zijn al miljoenen jaren op aarde. Maar de wilde jachtluipaarden zijn nu verdwenen uit gebieden waar ze ooit in grote aantallen voorkwamen. In dit boek allerlei wetenswaardigheden over jachtluipaarden, geïllustreerd met prachtige kleurenfoto's.
€ 13.00
DF320 - Vleermuizen
9789054958451
Er zijn bijna duizend verschillende soorten vleermuizen. Elk type heeft zijn eigen levensstijl. Naarmate je meer over vleermuizen te weten komt, zul je je verbazen over wat ze allemaal kunnen. Vleermuizen zijn bijvoorbeeld de enige zoogdieren die echt kunnen vliegen. En ze gebruiken behalve hun uitstekende gezichtsvermogen een techniek die we echolokatie noemen om ook in het donker te kunnen zien. Dit en nog veel meer over vleermuizen, kun je lezen in dit boek.
€ 13.00
DF321 - Kamelen
9789054958444
Wilde tweebultige kamelen zijn zeldzaam, schuw en moeilijk te bestuderen. Wetenschappers denken dat er wereldwijd nog maar 1500 tot 3000 over zijn. De meeste tweebultige kamelen zijn dan ook tamme dieren die door de mensen getemd en grootgebracht zijn. Een andere soort kameel is de eenbultige kameel of dromedaris. In dit boek allerlei wetenswaardigheden over over zowel de twee- als de eenbultige kamelen, geïllustreerd met prachtige kleurenfoto's.
€ 13.00
DF322 - Neushoorns
9789054958437
De neushoorn heeft de reputatie gevaarlijk te zijn, maar het zijn over het algemeen vredige, zelfs enigszins schuwe dieren, tenzij ze zich bedreigd voelen. Neushoorns zijn kolossale dieren, maar niet omdat ze vol zitten met vet, maar met spieren. Er zijn vijf soorten neushoorns, die in dit boek uitgebreid aan de orde komen. In dit boek allerlei wetenswaardigheden de vijf soorten neushoorns, geïllustreerd met prachtige kleurenfoto's.
€ 13.00
DF323 - Uilen
9789054958420
In de Griekse mythologie was de uil een symbool van wijsheid. Uilen zijn zeker slimme vogels, hoewel wetenschappers vermoeden dat andere vogels, waaronder papegaaien en kraaien, slimmer zijn. De meeste uilen zijn nachtdieren, en dus zijn ze heel moeilijk te bestuderen. Toch zijn ornithologen, de wetenschappers die vogels bestuderen, veel over deze boeiende vogels te weten gekomen, zoals je in dit boek zult kunnen lezen.
€ 13.00
DF324 - Kevers
9789054958413
Kevers zijn insecten. Ze hebben net als andere insecten een lichaam dat uit drie delen bestaat, nl. een kop, een borststuk en een achterlijf. Er zijn ongeveer 350.000 soorten kevers, en elk jaar vinden en beschrijven wetenschappers nieuwe soorten kevers. Kevers komen bijna overal op aarde voor, maar worden vaak niet opgemerkt. In dit boek allerlei wetenswaardigheden over verschillende soorten kevers, van het lieveheersbeestje tot het vliegend hert, geïllustreerd met prachtige kleurenfoto's.
€ 13.00
DF325 - Krokodillen
9789054958529
Krokodillen maken deel uit van een grotere groep van dieren die we krokodilachtigen noemen. Naast de veertien soorten krokodillen omvat deze groep twee soorten alligators, zes soorten kaaimannen en de gaviaal. Er zijn nu nog veertien soorten, of typen. Ze variëren in grootte van groot tot reusachtig. De kleinste is de dwergkrokodil, die ongeveer 2 meter lang is. De zoutwaterkrokodil is de grootste en kan 7 meter lang worden. Verder komen in dit boek aan de orde hoe krokodillen zich voortbewegen, hoe ze jagen en zich voortplanten en hoe ze beschermd moeten worden.
€ 13.00
DF326 - Dolfijnen
9789054958512
Dolfijnen staan bekend om hun speelse gedrag een teken van intelligentie in het dierenrijk. Andere aanwijzingen zijn hun voortreffelijke vermogen om vocaal te communiceren en hun grote hersenomvang.  Dolfijnen zijn zoogdieren. Anders dan vissen moeten ze aan de oppervlakte komen voor lucht. Zoogdieren ademen door longen en niet door kieuwen. Ze zijn warmbloedig en brengen levende jongen ter wereld die hun moeders melk drinken. In dit boek komen verder onder andere aan de orde de levenswijzen van dolfijnen en de verhouding tussen dolfijnen en mensen.
€ 13.00
DF327 - Gorilla's
9789054958505
Gorilla's zijn nieuwsgierige dieren. Dit is een teken van intelligentie, een van de eigenschappen van de mensapenfamilie. Gorilla's zijn de grootste leden van deze familie, waartoe ook orang-oetans, chimpansees en bonobo's behoren. Wetenschappers kunnen aan hun schedels zien dat mensapen intelligent zijn.
In dit boek komen verder onder andere aan de orde waar gorilla's leven, wat ze eten en hoe ze slapen, hoe ze hun leider herkennen en hun verhouding tot mensen.
€ 13.00
DF328 - Luipaarden
9789054958499
De luipaard is een dier van de nacht - snel, fel en meedogenloos. Hij komt uit het niets te voorschijn, bespringt en doodt zijn overrompelde prooi en verdwijnt dan weer in de duisternis. 's Nachts is hij oppermachtig, maar overdag houdt hij zich verborgen en verschijnen er andere roofdieren op het toneel. In dit boek allerlei wetenswaardigheden over luipaarden, geïllustreerd met prachtige kleurenfoto's.
€ 13.00
DF329 - Robben
9789054958482
Het gestroomlijnde lichaam van de rob is uitstekend geschikt om te zwemmen en te duiken, en zijn dikke vetlaag houdt hem goed warm in het koude oceaanwater. Soms zwemt hij langzaam met alleen zijn kop boven water. Maar hij kan ook, zelfs in zijn slaap, helemaal boven water komen en zijn dikke lijf op de golven laten dobberen.
In dit boek komen verder aan de orde de kenmerken van robben, en hoe ze leven, eten en jagen.
€ 13.00
DF330 - Wolven
9789054958475
Met hun sterke poten, scherpe tanden en krachtige kaken kunnen wolven harder rennen, beter vechten en langer doorgaan dan bijna al hun tegenstanders. Ze werken samen en gebruiken verschillende manieren van aanvallen om op dieren te jagen die vele malen zo groot zijn. De reukzin van een wolf is bijzonder goed ontwikkeld. Hij kan een prooi zo klein als een muis op een afstand van 2 kilometer ruiken. Dit alles komt in dit boek uitgebreid aan bod.
€ 13.00
DF331 - Bizons
9789055663095
Bizons maken net als koeien deel uit van een groep van zoogdieren die we holhoornigen noemen. Zij zijn bedekt met een vacht, hebben hoorns en hoeven en zogen hun jongen met melk. Zij komen voornamelijk voor in Canada en de Verenigde Staten. Wij denken dat de bizons lang geleden vanuit Azië naar Noord Amerika zijn getrokken. Een verwante Europese soort is de wisent die nu nog in het wild (in Polen en Rusland) en in dierentuinen leeft. Dit alles en nog veel meer komt in dit boek uitgebreid aan bod.
€ 13.00
DF332 - Kwallen
9789055663101
Kwallen zijn fascinerende dieren. Er zijn meer dan 200 soorten en komen in alle zeeën voor. Ze behoren tot de oudste levende dieren op de aarde. Ze hebben geen kop of ogen of benen of voeten of een hart of hersenen of botten. Zij bestaan uit een lichaam waar armen en tentakels onder hangen. Kwallen zijn er in verbazingwekkend veel verschillende vormen en maten. Hun lichaam bestaat voor 95 procent uit water en ze hebben allerlei kleuren. Dit alles en nog veel meer komt in dit boek uitgebreid aan bod.
€ 13.00
DF333 - Kangoeroes
9789055663118
Kangoeroes leven voornamelijk in Australië en Tasmanië. Tegenwoordig ook in Nieuw-Zeeland en Hawaiï omdat de mens ze daar heeft gebracht. Er zijn wel zo'n 70 soorten kangoeroes. Een kangoeroemoeder draagt haar jong in een buidel op haar buik, waar het jong rustig dooreet ook als moeder kangoeroe aan het springen en rennen is. Kangoeroes hebben een lange staart, sterke achterpoten en grote voeten. Zij eten voornamelijk planten. In dit boek allerlei wetenswaardigheden over kangoeroes, geïllustreerd met prachtige kleurenfoto's.
€ 13.00
DF334 - Elanden
9789055663125
De eland is het grootste lid van de hertenfamilie. Maar anders dan andere soorten herten zijn elanden meestal alleen levende dieren. Elanden vind je vaakst in noordelijke gebieden als Scandinavië, Alaska en Siberië. Elanden hebben zich aan deze barre gebieden aangepast om te overleven. Elanden zijn grazers, herkauwers. Dit alles en nog veel meer komt in dit boek uitgebreid aan bod.
€ 13.00
DF335 - Stekelvarkens
9789055663132
Stekelvarkens leven op alle continenten behalve Australië en Antarctica. De stekels van het stekelvarken kunnen roofdieren zoals luipaarden, poema's en arenden doden. Een stekelvarken is voornamelijk een nachtdier. Hierdoor zullen wij hem niet makkelijk zien. Zij eten meestal vruchten en zaden en leven in bossen en struiken. In de winter graven ze een hol waar ze lang verblijven zonder echt te eten. Dit alles en nog veel meer komt in dit boek uitgebreid aan bod.
€ 13.00
DF336 - Zebra's
9789055663149
De zebra is een kuddedier. Zij leven in grote groepen (kuddes) in Afrika. Waarom zij wit/zwarte strepen hebben is nog altijd een raadsel. Wel is uit onderzoek gebleken dit geen enkele zebra gelijk is aan een andere wat de strepen betreft. Net zoals een menselijk vingerafdruk. Zebra's herkennen elkaar aan het strepenpatroon. Zebra's kunnen ook in twee richtingen tegelijk kijken. Dat is makkelijk op de savanne om gevaar aan te zien komen. Er zijn drie soorten zebra's. Dit alles en nog veel meer komt in dit boek uitgebreid aan bod.
€ 13.00
DF337 - Miereneters
9789055663156
Hoge grassen strijken langs de ruwe grijze haren die zijn lichaam bedekken: de miereneter. Witte diagonale strepen op zijn rug zorgen ervoor dat hij opgaat in zijn omgeving. Hij snuffelt aan de grond en tikt met zijn lange, kromme klauwen op de grond. De miereneter begint te graven, want zijn gevoelige neus heeft de geur van mieren geroken. Zodra hij het nest bereikt heeft, zal hij met zijn lange tong duizenden mieren oplikken en opeten.
€ 13.00
DF338 - Bijen
9789055663163
Net als andere insecten beginnen bijen hun leven als eitje. Tijdens een proces dat we gedaanteverwisseling noemen, worden ze stap voor stap volwassen. Een bij komt als witte, wormachtige larve zonder ogen, voelsprieten, vleugels of poten uit het ei. Ze eet veel en groeit snel. Als de larve groot genoeg is begint een klier onder haar mond een vloeistof af te geven. Deze vloeistof droogt snel en vormt een omhulsel dat wij een cocon noemen.
€ 13.00
DF339 - Arenden
9789055663170
Arenden zijn roofvogels, wat betekend dat zij op andere, levende dieren jagen om aan voedsel te komen. Zij kauwen hun prooi niet fijn maar scheuren het in kleinere stukken die ze doorslikken. Soms stelen ze voedsel van andere jagende dieren of eten ze de restten van andere ten prooi dieren (aas). Arenden hebben een haakvormige, vaak lange snavel en grote, kromme klauwen waarmee ze hun prooi goed kunnen vastgrijpen.
€ 13.00
DF340 - Vossen
9789055663187
Vossen behoren tot de wijdst verspreide soorten zoogdieren ter wereld en zijn te vinden in gebieden variërend van woestijnen tot toendra's. De bekendste, de grijze en gewone vos, hebben een voorkeur voor gebieden op de grens van twee soorten landschappen, zoals bossen en velden. Dit geeft hen een grotere keus aan prooien en een grotere kans die te vangen.
€ 13.00
DF341 - Nijlpaarden
9789055663194
Nijlpaarden zijn reusachtig. Een mannetje kan evenveel wegen als zo'n tien piano's: 3600 kilo. Deze reuzen zijn heel sterk. Zij bestaan voornamelijk uit spieren en hebben maar weinig vet. De enorme kaken van het nijlpaard gaat wel 1,2 meter open: de grootste bek van alle dieren op de walvis na. Walvissen leven in kuddes. Zij brengen het grootste deel van de dag rustend en duttend in het water door. Soms slapen zij onder water. Zonder erover te hoeven nadenken komen ze om de paar minuten boven water om adem te helen.
€ 13.00
DF342 - Schildpadden
9789055663200
Schilpadden behoren tot de reptielen, net als hagedissen en slangen. Er zijn water- en landschildpadden en ze leven op alle werelddelen, behalve op Antarctica;  daar is het te koud. Ze zijn er in alle soorten en maten. Ze kwamen al voor in de prehistorie. Schildpadden bewegen zich in het water gemakkelijk en soepel, maar op het land zijn zij uiterst traag. Dit komt mede door het zware schild dat zij ter bescherming dragen.
€ 13.00
DF343 - Bevers
9789055663217
Bevers behoren tot de beste bouwers van het dierenrijk. Zij maken woningen die wij burchten noemen. Zij leven in woongemeenschappen ver van mensen en de meeste andere dieren. Mensen zijn gek op hun huid (bont) en hebben door de jacht de bevers bijna tot uitsterven gebracht. Een bever leeft aan en in het water. Zij hebben grote klieren bij de staart die een olie produceren die wij castoreum noemen. Het is een stroperige vloeistof die hun harige huid dicht maakt. Ook markeren zij er hun woonomgeving (territorium) mee. Meestal door de olie op een hoopje modder af te zetten zodat andere bevers ruiken dan dat gebied al 'bezet' is...
€ 13.00
DF344 - Koala's
9789055663224
De koala is geen beer, hoewel de meeste mensen dit denken (en ook zeggen). De koala is een buideldier zoals een kangoeroe of een wombat. We vinden de koala alleen in Australië. Dat komt omdat dit continent in feite een heel groot eiland is en doordat de dieren zich niet gemakkelijk kunnen verplaatsen. Er zijn verschillende soorten koala's. Ze zijn kieskeurige eters. Zij eten uitsluitend de bladeren en jonge scheuten van de eucalyptusboom...
€ 13.00
DF345 - Otters
9789055663231
Urenlang spelen otters in het water en op het land. Zij lijken een onuitputtelijke energiebron te hebben. Het zijn goede jagers en de moeders zijn zorgzame moeders. Otters zijn carnivoren (vleeseters). Ze eten dus andere dieren. Er zijn zo'n achttien verschillende soorten otters die over de gehele wereld uitgezonderd Antarctica en Australië voorkomen. Otters zijn lang en slank en kunnen hun lichaam draaien alsof ze van rubber zijn gemaakt. Otters zijn bedreven zwemmers en hebben scherpe, krachtige klauwen...
€ 13.00
DF346 - Konijnen
9789055663248
Konijnen vinden we overal behalve op Antarctica. Al miljoenen jaren overleven ze in alle gebieden en alle gevaren. Konijnen zijn een gewilde prooi voor alle andere roofdieren. Hun jongen beginnen hun leven blind en doof. Ook hebben de jongen geen tanden en geen vacht. In de eerste weken van hun leven zijn zij geheel afhankelijk van hun moeder. Heel apart is dat als het konijn, als het 's middags aan het rusten is, zachte keutels uitpoept om die vervolgens weer op te eten. Op deze manier krijgen bacteriën een tweede kans voedingsstoffen uit het voedsel in de darmen te halen....
€ 13.00
DF347 - Zeepaardjes
9789055663255
Het zeepaardje is eigenlijk een vis, hoewel het er niet zo uitziet. Zijn kop lijkt op een paardje. Zijn ogen kunnen kunnen in verschillende richtingen kijken. De lange staart kan zich om voorwerpen wikkelen als bij een aap. Het is geen echte zwemmer. Het zeepaardje heeft geen grote vinnen. Ook hun voortplanting is apart. Het mannetje zorgt voor de eitjes die door het vrouwtje in zijn buidel zijn gedeponeerd. Het mannetje bevrucht dan de eitjes en beschermd ze in zijn buidel. Na ongeveer drie tot vier weken komen de jongen ter wereld. Het zeepaardje heeft ook geen schubben zoals de meeste andere vissen...
€ 13.00
DF348 - Zwanen
9789055663262
Boven het water klinkt 'woe-hohoe,  woe-hohoe'. Een ogenblik later vliegen enorme vogels ons beeld binnen. Met hun lange nek naar voren gestrekt en hun poten tegen hun lichaam gestrekt slaan ze hun vleugels langzaam op en neer. Ze zoeken een plek om te landen. Zodra ze een geschikte plek zien spreiden ze hun vleugels, remmen af en komen met naar voren gestrekte poten in een plons neer. In de lucht zien zwanen er mooi en sierlijk uit. Maar omdat ze zo groot en zwaar zijn, gaat het opstrijgen en landen moeizaam en onhandig....
€ 13.00
DF349 - Beren
9789055663279
Beren zijn heel slim. Wanneer kampeerders hun etenswaren aan een touw hangen om ze buiten bereik van beren te houden, dan zijn sommige beren zelfs zo slim om in de boom te klimmen en het touw door te bijten, zodat ze van de gevallen lekkernijen kunnen eten. In dit boek allerlei wetenswaardigheden over beren, geïllustreerd met prachtige kleurenfoto's.
€ 13.00
DF350 - Leeuwen
9789055663286
Leeuwen zijn in vele opzichten speciaal. Samen met de poema zijn leeuwen de enige grote wilde katten die niet gestreept of gevlekt zijn. Hun vacht is glad en caramelgeel. Leeuwen zijn sterk en gespierd, met een brede kop, enorme kaken, krachtige poten en scherpe tanden en klauwen. Ze zijn gebouwd voor de jacht op uitgestrekte grasvlaktes. In dit boek allerlei wetenswaardigheden over leeuwen, geïllustreerd met prachtige kleurenfoto's.
€ 13.00
DF351 - Chimpansees
9789055663293
Chimpansees lijken meer op mensen dan welke andere dieren dan ook. Chimpansees kunnen lachen, hun voorhoofd fronsen en huilen. Deze apen zijn kleiner dan gorilla's, de grootste mensapen. Hoewel ze kleiner zijn dan een volgroeid mens zijn ze twee tot drie keer zo sterk. Chimpansees brengen een groot deel van hun tijd in bomen door. In dit boek allerlei wetenswaardigheden over chimpansees, geïllustreerd met prachtige kleurenfoto's.
€ 13.00
DF352 - Tijgers
9789055663309
Tijgers maken deel uit van de kattenfamilie en zijn felle jagers. Ze sluipen 's nachts door het bos en grijpen hun prooi in een uitbarsting van kracht en snelheid. Het is geen wonder dat mensen altijd met een mengeling van angst en fascinatie naar de tijger hebben gekeken. In dit boek allerlei wetenswaardigheden over tijgers, geïllustreerd met prachtige kleurenfoto's.
€ 13.00
DF353 - Olifanten
9789055663316
Olifanten hebben grotere hersenen dan welk ander landdier dan ook, inclusief mensen. Anders dan de meeste andere dieren gebruiken olifanten werktuigen. Ze pakken een stok om op een moeilijk bereikbare jeukende plek te krabben. Olifanten zijn ook in staat om uit te zoeken hoe ze een deur kunnen openen. In dit boek allerlei wetenswaardigheden over olifanten, geïllustreerd met prachtige kleurenfoto's.
€ 13.00
DF354 - Walvissen
9789055663323
Walvissen zijn de grootste dieren op aarde. De allergrootste walvis, de blauwe vinvis, is groter dan welk ander dier dat ooit geleefd heeft ook. Walvissen vormen samen met dolfijnen en bruinvissen een groep van dieren die we walvisachtigen noemen. Walvissen leven in een donkere onderwaterwereld. Hun gezichtsvermogen is slecht. In dit boek allerlei wetenswaardigheden over walvissen, geïllustreerd met prachtige kleurenfoto's.
€ 13.00
DF355 - Giraffen
9789055663330
De giraffe leeft op het continent Afrika en heeft, net als een luipaard, een prachtige gevlekte vacht. Een volwassen mannelijke giraffe kan wel 5,4 meter hoog worden! In dit boek lees je alles over de leefomgeving van de giraffe, wat de lichaamskenmerken zijn van een giraffe en hoe ze overleven in de wildernis van de savanne.
€ 13.00
DF356 - Hagedissen
9789055663347
Hagedissen maken deel uit van een diergroep die we reptielen noemen. Het zijn koudbloedige dieren, wat betekent dat ze hun lichaamstemperatuur niet kunnen regelen. De temperatuur van een hagedis is gelijk aan die van zijn omgeving. Hagedissen zijn dus actiever wanneer het warm is en trager wanneer het koeler is. In dit boek lees je alles over de leefomgeving van de hagedis, hoe een hagedis zichzelf verdedigt en wat de lichaamskenmerken zijn van de hagedis.
€ 13.00
DF357 - Pinguïns
9789055663354
Vijfhonderd jaar geleden staarden nieuwsgierige ontdekkingsreizigers op grote zeilboten naar een vreemd wezen. Het bewoog golvend door het water. Zijn gestroomlijnde lichaam, voorzien van twee stijve flippers, was bedekt met kleine veertjes. Deze zeelieden hadden voor het eerst een pinguïn gezien. Pinguïns komen overal op het zuidelijk halfrond voor waar koude oceaanstromingen zijn. In dit boek lees je alles over de leefomgeving van de pinguïn, welke soorten pinguïns er bestaan en wat de lichaamskenmerken zijn van een pinguïn.
€ 13.00
DF358 - Haaien
9789055663361
Haaien worden soms de monsters van de diepte genoemd. Maar hoewel ze in oceanen over de hele wereld weleens mensen hebben aangevallen en gedood, zijn het geen monsters. Haaien leven over de hele wereld. Ze zijn in alle oceanen te vinden. In dit boek lees je alles over de leefomgeving van de haai, welke soorten haaien er bestaan en wat de lichaamskenmerken zijn van de haai.
€ 13.00
DF359 - Slangen
9789055663378
Slangen hebben een slank lichaam dat geheel bedekt is met schubben. Ze komen in veel verschillende leefgebieden voor. Slangen zijn te vinden in woestijnen, regenwouden, bossen, bergen, langs beken en meren, op akkers en in tuinen. In dit boek lees je alles over de leefomgeving van de slang, hoe een slang zich voortbeweegt en wat de lichaamskenmerken zijn van een slang.
€ 13.00
DF360 - Spinnen
9789055663385
Spinnen maken een web. Wanneer het web klaar is, zal de spin het gebruiken om prooien, zoals insecten en andere kleine dieren, te vangen. In dit boek lees je alles over de werkzaamheden van de spin, welke soorten spinnen er bestaan en wat voor rol de spin speelt in de natuur.
€ 13.00
DF361 - Prairiewolven
9789055661626
Prairiewolven zijn echte overlevingskunstenaars. Ze passen zich gemakkelijk aan wanneer de wereld om hen heen verandert. Prairiewolven zijn hondachtigen, net als wolven, vossen en jakhalzen. Ze komen voornamelijk voor in de Verenigde Staten en Canada, maar hun verspreidingsgebied reikt tot in Centraal-Amerika. Ze eten het liefst vlees, maar als ze geen prooien kunnen vinden, lusten ze ook groentes en vruchten. Prairiewolven praten met elkaar door te blaffen, huilen, grommen en keffen.
€ 13.00
DF362 - Herten
9789055661954
Wereldwijd zijn er meer dan dertig verschillende soorten herten, waaronder edelherten, rendieren en elanden. Ze leven op alle continenten behalve Antarctica. Alle mannelijke herten hebben een gewei. Net zoals de vrouwtjes van sommige soorten, zoals rendieren en kariboes. Herten eten plantaardig materiaal, bij voorkeur zachtere delen zoals grassen, bloemen, knoppen en jonge bladeren. Het zijn snelle renners, die snelheden van wel 64 kilometer per uur kunnen bereiken.
€ 13.00
DF363 - Eenden
9789055661961
Eenden zijn watervogels. Wereldwijd zijn er meer dan honderd verschillende soorten. Sommige leven in gebieden met zoet water, terwijl andere een voorkeur hebben voor zout water. De meeste eenden zijn omnivoren, wat betekend dat ze zowel planten als dieren eten. Eenden zijn te verdelen in duikeenden en grondeenden. Duikeenden verdwijnen volledig onder water om voedsel te vinden, terwijl grondeenden hun kop onder water steken en hun achterste boven water houden.
€ 13.00
DF364 - Stinkdieren
9789055664528
Stinkdieren zijn schuwe, vriendelijke dieren. Er zijn twaalf soorten, waarvan de meeste in Noord- en Zuid-Amerika leven. Stinkdieren eten zowel dieren als planten. Ze vinden hun voedsel dankzij hun scherpe reukzin en gehoor. Stinkdieren hebben een krachtig verdedigingswapen - een olieachtige, gele vloeistof, muskus genoemd, die ze naar hun vijanden kunnen sproeien. Maar voordat ze dit doen zullen ze hun belagers waarschuwen door met hun voeten te stampen, te sissen, te grommen en hun staart op te tillen.
€ 13.00
DF365 - Alligators
9789055664535
Er zijn twee soorten alligators: de Amerikaanse alligator en de Chinese alligator. Alligators leven een groot deel van hun leven in of bij het water. Ze eten kleine prooien zoals kikkers, schelpdieren, insecten en slakken, maar jagen ook op schildpadden, ratten, wasberen en herten. Wanneer water tijdens perioden schaars wordt, graven alligators diepe kuilen die zich met grondwater vullen. Alligatorkuilen kunnen wel 9 meter breed en 4,5 meter diep zijn.
€ 13.00
DF366 - Kolibries
9789055664542
Kolibries zijn bijzonder kleurige vogels. Met hun felle kleuren schitteren ze als juwelen in het zonlicht. Er zijn wel 340 verschillende soorten. Kolibries zijn meestal de hele dag bezig met eten en drinken. Ze drinken nectar uit bloemen en eten kleine insecten. Dankzij hun lange, dunne snavel en een lange tong kunnen ze diep in bloemen reiken. Kolibries kunnen erg goed vliegen. Hun normale vliegsnelheid is 40 tot 50 kilometer per uur, maar tijdens een duikvlucht kunnen ze wel 105 kilometer per uur bereiken.
€ 13.00
DF369 - Ooievaars & kraanvogels
9789055664573
Ooievaars en kraanvogels zijn grote, sierlijke vogels die door veel mensen als symbool van geluk worden beschouwd. Het zijn waadvogels, wat betekent dat ze veel tijd doorbrengen in het ondiepe water van beken, vijvers en moerassen, of op nabijgelegen graslanden. Veel ooievaars en kraanvogels zijn trekvogels. In de winter trekken ze naar warmere gebieden waar ze voedsel kunnen vinden. De gewone ooievaar vliegt tijdens zijn jaarlijkse trek van Europa naar Afrika, een reis van bijna 10.000 kilometer.
€ 13.00
DF370 - Paarden
9789055664580
Paarden zijn bijzonder geliefde en inspirerende dieren. In de westerse wereld wordende meeste paarden als huisdier gehouden of om mee te doen in races, paardenshows en sporten. Sommige paarden worden gebruikt om mensen met lichamelijke of geestelijke problemen te helpen of als blindengeleidepaard. Het przewalskipaard is het enige nog levende wilde paardenras. In het wild komt het przewalskipaard alleen in Mongolië voor. Daarnaast leven paarden in dierentuinen over de hele wereld.
€ 13.00
DF371 - Katten
9789055664597
Katten zijn liefdevolle huisdieren, maar ze zijn ook heel eigenzinnig. Hun gedrag is boeiend om naar te kijken. Huiskatten maken deel uit van de familie waartoe ook grote katachtigen zoals leeuwen, tijgers en jachtluipaarden behoren. Er zijn zo'n veertig rassen, waaronder sfinxkatten, siamezen en perzen. Katten zijn dankzij hun flexibele skelet enorm behendig. Hun valreflex zorgt ervoor dat ze altijd op hun pootjes terechtkomen.
€ 13.00
DF372 - Koeien
9789055664603
Koeien zijn al duizenden jaren nuttig voor mensen. De meeste mensen drinken, eten en gebruiken elke dag producten die afkomstig zijn van koeien, zoals melk, vlees en leer. Koeien zijn herkauwers, wat betekent dat ze hun voedsel twee keer kauwen. Ze zijn ongeveer acht uur per dag aan het grazen, acht uur aan het herkauwen en achtuur aan het rusten en slapen. Om hun voedsel goed te kunnen verteren, hebben ze vier magen: de pens, netmaag, boekmaag en lebmaag.
€ 13.00
DF373 - Ganzen
9789055664610
Ganzen leven in Noord-Amerika, Europa en Azië, in gebieden waar ze gras kunnen vinden dat rijk is aan eiwitten. Het zijn snelle en krachtige vliegers die meer dan 65 kilometer per uur kunnen vliegen. Veel ganzen trekken in de herfst weg naar warmere gebieden. Tijdens de trek vliegen ganzen dag en nacht. Sommige ganzen leggen bijna 3200 kilometer af om hun overwinteringsgebied te bereiken.
€ 13.00
DF374 - Hyena's
9789055664627
Hyena's leven in Afrika. Er zijn vier soorten: de gevlekte hyena, de gestreepte hyena, de bruine hyena en de aardwolf. De gevlekte hyena is de grootste en talrijkste soort. Ze leven in groepen, clans genaamd, die geleid worden door een vrouwtje. Gevlekte hyena's zijn roofdieren en aaseters. Bruine en gestreepte hyena's eten voornamelijk aas. Aardwolven vangen vrijwel alleen termieten.
€ 13.00
DF375 - Jaguars
9789055664634
De jaguar is de enige grote katachtige die in Amerika leeft. Jaguars jagen op allerlei dieren, van wilde varkens, herten, anacondas, kaaimannen en capibaras tot vogels, muizen, kikkers en vissen. Ze vangen hun prooien door ze te overrompelen. Als toproofdieren helpen ze mee om het evenwicht in de natuur in stand te houden. Jaguars worden met uitsterven bedreigd, onder andere door de jacht. De handel in jaguarhuiden is nu internationaal verboden, maar de illegale jacht gaat door.
€ 13.00
DF376 - Lamantijnen
9789055664641
Lamantijnen zijn grote zoogdieren die hun hele leven in warme wateren doorbrengen. Er zijn drie soorten: de Amazone-lamantijn, de Caribische lamantijn en de West-Afrikaanse lamantijn. Lamantijnen zijn elke dag 6 tot 8 uur bezig om zo'n 50 tot 70 kilo planten te eten. Vrouwelijke lamantijnen krijgen één jong tegelijk. Ze zorgen heel goed voor hun jong, en soms blijven ze wel drie jaar bij elkaar. Lamantijnen worden bedreigd door de jacht, door botsingen met motorboten en door watervervuiling.
€ 13.00
DF377 - Wasberen
9789055664658
Wasberen leven in Noord- en Zuid-Amerika. Ze zijn te herkennen aan het zwarte masker rond hun ogen en hun lange, dikke staart met zwarte ringen. Wasberen zijn omnivoren, wat betekent dat ze dieren en planten eten. 's Winters slapen ze veel, maar op zachte winterdagen komen ze soms uit hun hol om voedsel te zoeken of in de zon te zitten. Wasberen kunnen goed in bomen klimmen en ook uitstekend zwemmen.
€ 13.00
DF378 - Eekhoorns
9789055664665
Eekhoorns zijn knaagdieren. Ze hebben grote, scherpe voortanden waarmee ze noten kraken en holen in bomen knagen. Er zijn minstens 260 verschillende soorten eekhoorns, en ze leven op alle continenten behalve Australië en Antarctica. Eekhoorns zijn te verdelen in grondeekhoorns, zoals chipmunks, marmotten en prairiehonden, en boomeekhoorns, zoals rode eekhoorns en grijze eekhoorns. Eekhoorns hebben veel vijanden, waaronder coyotes, lynxen, vossen, boommarters, wolven, wasberen en slangen. Hun voornaamste verdedigingswapens zijn hun scherpe voortanden en nagels.
€ 13.00
DF379 - Ezels
9789055667338
Ezels zijn vriendelijke en aanhankelijke dieren. Ze behoren tot dezelfde familie als paarden en zebra's. Onze tamme ezels stammen af van de Afrikaanse wilde ezel, die meer dan 10.000 jaar geleden leefde en door de hete woestijnen van Noord-Afrika en Arabië zwierf. Ezels dienen mensen al duizenden jaren door hen naar verre plaatsen te brengen en hun spullen te vervoeren. Het zijn sociale dieren die graag in de buurt van andere ezels zijn. Ze houden ook van het gezelschap van pony's, schapen, geiten, koeien, kippen, katten en honden.
€ 13.00
DF380 - Walrussen
9789055667345
Walrussen zijn zeezoogdieren. Ze brengen ongeveer tweederde van hun tijd in het water door. Ze zijn verwant aan zeehonden een zeeleeuwen. Net als zeeleeuwen kunnen walrussen op hun vier flippers lopen. Met hun ivoren slagtanden houden walrussen zich aan ijsschotsen vast en hakken ze ademgaten in het ijs. Walrussen eten voornamelijk kleine zeedieren, zoals schelpdieren, garnalen, krabben, wormen, zeesterren en zeekomkommers. Ze leven in kuddes van soms wel tweeduizend dieren.
€ 13.00
DF381 - Schorpioenen
9789055667352
Schorpioenen zijn spinachtigen, net zoals spinnen, mijten en teken. Ze hebben acht poten, twee scharen en een lange staart die eindigt in een gifstekel. Hiermee kunnen ze gif in hun prooien of vijanden spuiten om hen te verlammen. Schorpioenen eten allerlei soorten insecten en spinnen en soms ook grotere dieren, zoals muizen, hagedissen en slangen. Ze zijn meestal 's nachts actief omdat het overdag te heet is in hun leefgebieden.
€ 13.00
DF382 - Ratten
9789055667369
Ratten zijn knaagdieren. Ze leven al duizenden jaren in de buurt van mensen. Het zijn sociale dieren die het liefst in een groep leven. Ze graven burchten op een diepte van zo'n 50 centimeter onder de grond. Ratten zijn nachtdieren, die het grootste deel van de nacht doorbrengen met het zoeken naar voedsel. Ze eten vijwel alles, groentes, vruchten, noten, insecten, eieren en vlees. Tamme ratten worden tegenwoordig door mensen als huisdier gehouden en voor wetenschappelijke experimenten gebruikt.
€ 13.00
DF383 - Prairiehonden
9789055667376
Prairiehonden zijn knaagdieren die alleen in Noord-Amerika voorkomen. Er zijn vijf soorten en de zwartstaartprairiehond is de bekendste. Ze leven in familiegroepen in ondergrondse burchten. Als er gevaar dreigt, beginnen ze te blaffen om hun familieleden te waarschuwen. Prairiehonden eten voornamelijk gras maar ook andere planten zoals paardenbloemen, kruiden en struiken. Ze zijn heel belangrijk voor de graslanden waar ze leven. Prairiehonden houden namelijk het gras kort en de bodem vruchtbaar.
€ 13.00
DF384 - Gieren
9789055667383
Gieren zijn aaseters. Dat betekent dat ze hun voedsel niet zelf vangen en doden. Een van de meest herkenbare kenmerken van gieren is hun kale kop. Ze steken hun kop diep in een dood dierenlijf om te eten. Zonder veren kunnen ze hun kop beter schoonhouden. Gieren hebben lange, brede vleugels waarmee ze over grote afstanden kunnen zweven. Sommige gieren leggen meer dan 300 kilometer per dag af om voedsel te vinden. Gieren zijn natuurlijke vuilopruimers. Ze helpen voorkomen dat ziekten zich verspreiden.
€ 13.00
CONTACT | RETAIL-INFO | ALGEMENE VOORWAARDEN
Prijswijzigingen, spel- en/of typfouten voorbehouden
© 1998-2020 Ars Scribendi Uitgeverij bv